Perintö vai ennakkoperintö? Verottaja ottaa omansa

Perintövero lohkaisee jälkipolville siirtyvästä omaisuudesta osansa. Mitä isompi perintö on, sitä enemmän valtio haukkaa. Esimerkiksi 30 000 eurosta voi tulla maksettavaa 900 euroa ja miljoonasta 159 500 euroa. Puoliso ja alaikäinen lapsi hyötyvät lisävähennyksistä.

Sotien jälkeen Suomen taloutta on rakennettu koko kansan voimin. Oma asunto tai talo on hankittu kovalla työllä ja säästämisellä. Lisäksi moneen perheeseen on kertynyt omaisuutta esimerkiksi kesämökin ja auton muodossa.

Kun tulee aika siirtää omaisuutta seuraavalle sukupolvelle, tulevat verotusasiat ajankohtaisiksi.

Kyseeseen tulevat sekä lahjavero että perintövero. Joissakin Euroopan maissa, kuten Ruotsissa, Norjassa, Portugalissa ja Itävallassa perintöverosta on luovuttu. Siksi näihin maihin muutto kiinnostaa suuria omaisuuksia hallinnoivia henkilöitä.

Perintövero jakaa kansan mielipiteet kahtia. Osa on sitä mieltä, että hankinnan yhteydessä moneen kertaan verotettua omaisuutta ei enää saisi uudestaan verottaa sen siirtyessä jälkipolville. Osa taas pitää luonnollisena, että lahjoituksen saajan pitää maksaa siitä veroa samaan tapaan kuin muistakin tuloistaan.

Lahjoituksina alle 4000 euroa 3 vuoden jaksolla

Jos omaisuutta halutaan ja on mahdollista siirtää pikkuhiljaa seuraavalle polvelle, voi joka kolmen vuoden jaksolla verovapaasti lahjoittaa alle 4000 euroa. Ylimenevästä lahjoituksesta saajan on maksettava 8-20% lahjan arvon suuruudesta riippuen.

Tavanomaista suurempaa lahjaa voi pitää ennakkoperintönä.

Perintöveroa sukulaisuuden mukaan

Alle 20 000 euron perinnöstä ei makseta perintäveroa ollenkaan, oli perijänä kuka tahansa. Jos esimerkiksi perheasunto periytyy kahdelle tai kolmelle lapsille, menee verottomuuden raja kuitenkin helposti rikki. Ylimenevältä osalta maksetaan veroa perijän veroluokan ja perinnön suuruuden mukaan. Perintövero määrätään jokaiselle perilliselle erikseen.

Muutoksia esitetty

Hallitus on antanut luonnoksen perintö- ja lahjaverolain muuttamisesta ensi vuodesta alkaen. Lausuntokierroksella olevan luonnoksen mukaan verotus jopa kevenisi jonkin verran verotuksen eri portaissa. Hallituksen antamaa esitystä ei ole vielä hyväksytty.


  • Hoikka koira voi hyvin

    Ylipaino on yleisin ravitsemuksellinen virhe lemmikeillä länsimaissa. Arvioiden mukaan noin neljäsosa koirista on ylipainoisia. Helpointa on huolehtia siitä, että koira pysyy koko ajan ihannepainossaan, mutta laihduttaminenkaan ei ole mahdotonta.

  • Kauppa käy Lanttilassa

    Viime elokuussa pääkaupunkiseudun suurimman kirppiksen Perhekirppis Lanttilan toiminta siirtyi Vantaan Petikkoon, mistä oli löytynyt uudet toimitilat.  

Kodin Uutiset Kysely

Kodin uutiset kysely