50-luvun helmi

Kuva: A.S.Helsingön kalusteovet on mitoitettu sopimaan yhdessä Ikean kalusterunkojen kanssa. Keittiö on suunniteltu vastaamaan tämän päivän tarpeita – 50-luvun henkeä unohtamatta. Koko asuntoon asennettiin vaalea kalanruotoparketti, joka tukee aikakauden tyyliä antamalla arvokkaan vaikutelman sisustuskokonaisuudesta. Seinät maalattiin sametin himmeiksi Farrow & Ball:n sävyllä Cromarty.

Sisustussuunnittelija Ulla Kotila on erityisen viehättynyt 50-luvun arkkitehtuuriin ja sisustustyyliin. Ullan ja hänen perheensä koti sijaitsee 50-luvulla rakennetussa talossa ja kodin sisustus mukailee rakennuksen aikakaudelle tyypillisiä piirteitä. 

Ullan mieltymys ja erikoistuminen 50-luvun sisustuskohteisiin on kantautunut jo suunnitteluapua kaipaavien ihmisten korviin ja sisustussuunnittelija saa usein yhteydenottoja juuri tätä aikakautta edustavien kotien asukkailta. 50-luvun sisustustyyli on aika moninaista ja ihmiset mieltävätkin sen eritavoin. Jollekin 50-luku henkii rockabilly -meininkiä, toiselle mieleen tulee kodikkuus, pehmeät materiaalit − kuten sametti tekstiileissä ja yksi sisustaisi kodin ajanhenkeen sopivalla graafisuudella. Sisustukseen saa luotua paljon eri vivahteita noudattamalle aikakaudelle tunnusomaisia piirteitä. Lopulliseen sisustuskokonaisuuteen ja suunnittelijan ajatuksiin vaikuttaa paljon myös talo ja sen sijainti ympäristöineen.

Erityisesti kalusteiden mittasuhteet miellyttävät sisustussuunnittelijaa. Kyseisenä aikakautena kalusteet olivat siroja ja pieniä ja sopivat hyvin suomalaisiin koteihin, joissa harvemmin on tilaa isoille ja massiivisille kalusteille. Vapaa-ajallaan Ulla harrastaa puutöitä ja sisustaa kotiaan itse tehdyillä huonekaluilla. − Puutyö-harrastuksestani on myös hyötyä tilasuunnittelussa. Voin suunnitella kalusteita myös asiakaskohteisiin ja monissa kohteissa, joissa standardiratkaisut eivät syystä tai toisesta onnistu − löydän helposti keinot tilojen ongelmakohtien hyötykäyttöön, kertoo Ulla.

Aamiaiskaappi 2 design soc copy

Kuva: Ulla Kotila suunnitteli korkeiden kaappien sisään aamiaiskaapin Ikean valmiita runko- ja irtosivuratkaisuja hyödyntäen. Aamiaiskaapin sisään mahtuu kaikki tarpeellinen ja yleisilme on aina siisti ja huoliteltu − kun kaapin ovet pidetään suljettuina. Aamiaiskaapin tausta laatoitettiin Equipen Kite-laatalla (ABL-laatat).

Paluu menneeseen

Kesällä 2016 Ulla sai yhteydenoton Herttoniemessä 50-luvun kerrostalossa asuvilta asukkailta, joiden korviin oli kantautunut, että samaisessa talossa eräs sisustussuunnittelija oli aikanaan tehnyt mittavan keittiöremontin. Ulla Kotilan oli nyt aika palata vanhaan kotitaloonsa ja muistella entisen kotinsa remonttivaiheita ammattilaisen näkökulmasta. Ulla oli aikanaan tilannut kaikki vaadittavat työpiirustukset ja LVI-suunnitelmat ja oli tietoinen kohteen mahdollisuuksista ja rajoitteista remontille.

Asukkaalla oli alusta asti toiveena uusi moderni keittiö, joka mukailisi talon valmistumisvuoden arkkitehtuurisia piirteitä. Keittiöremontin yhteydessä haluttiin muokata asunnon pohjaratkaisua kolmihenkiselle perheelle sopivaksi. Perheen pikkuiselle haluttiin oma huone − kun toistaiseksi perhe nukkui yhteisessä makuuhuoneessa. Asunnon huonejärjestys oli kaksio, koska keittiön vieressä − olohuoneen yhteydessä olevaa ruokailutilaa ei laskettu erilliseksi huoneeksi. Ulla Kotila suunnitteli huonejärjestyksen uudeksi ja toimivaksi. Vanha keittiö vaihtoi paikkaa entisen ruokailutilan puolelle ja entisen keittiön paikalle piirrettiin paikka lastenhuoneelle. Vaihtamalla keittiön paikkaa seinän toiselle puolelle, saatiin putkien vedot uuteen keittiöön onnistumaan ilman mutkia matkassa. Uuden keittiön paikka oli myös luonnollista sijoittaa olohuoneen viereen ja uusi makuuhuone sai rauhallisen paikan hieman sivummasta. 

hiihtomaentie b 2828 copy

Kuva: Toiselle puolelle keittiötä sisustussuunnittelija Ulla Kotila suunnitteli korkeat kaapistot, jotka sulautuvat yhteen uunien ja integroitujen kylmälaitteiden kanssa. Korkeiden ovien maalisävy on Feather grey.

Uudet tuulet ja kotimaisuus kunniaan

Pariskunta oli jo ennen sisustussuunnittelijan palkkaamista tutustunut eri keittiövalmistajien kalustevaihtoehtoihin. Uusimpien kotimaisten kalustetoimittajien joukkoon kuuluvan A.S.Helsingön tyylikäs ja ajaton keittiömallisto herätti asukkaiden mielenkiinnon. 

Myös sisustussuunnittelija Ulla Kotila oli kiinnostunut uuden tulokkaan ajatusmallista yhdistää laadukkaat käsityönä kotimaassa valmistetut kalusteovet Ikean toimittamiin kaapinrunkoihin. Tällä keinolla saadaan kuluttajalle hinta ketjukeittiöitä alhaisemmaksi -  tunnelmasta ja yksilöllisyydestä tinkimättä.  Ovet valmistaa pitkän ammattitaidon omaavat puusepät Järvi-Suomessa sijaitsevalla tehtaalla. 

Ulla Kotilan ja asiakkaan odotukset kotimaisesta valmistajasta täyttyivät, ja sisustussuunnittelija tulee varmasti jatkossakin käyttämään A.S.Helsingön tuotteita suunnitteluprojekteissaan. – Huima määrä valittavia ovia ja vetimiä mahdollistaa minulle suunnittelijan työssä useiden erilaisten keittiö- ja vaatekaappien suunnittelun, kertoo Ulla mahdollisuuksistaan. Palvelu oli lisäksi erittäin loistavaa. Huomasimme asiakkaan kanssa erääseen ovimalliin tulleen helposti naarmuja. Joidenkin ovien maalipinnassa havaittiin ongelmia, ja Helsingö ratkaisi ongelman ripeästi ja hoiti korvaavat tuotteet tilalle välittömästi. Laadusta ei selvästikään haluta tinkiä ja asiakasta kunnioitetaan kuuntelemalla toiveita – tämä jos mikä on asiakaspalvelua! huudahtaa sisustussuunnittelija ilahtuneena.

hiihtomaentie 2976

Kuva: Asukkaiden suloiset koirat sulautuvat täydellisesti asunnon pehmeän värimaailman omaavaan sisustukseen.

Saumatonta yhteistyötä

Elokuussa sisustussuunnittelija pääsi aloittamaan suunnittelutyön. Asukkaiden toiveita oli jo kartoitettu ennen tätä. Pariskunnan ja suunnittelijan ajatukset kohtasivat hienosti ja yhteistyö oli saumatonta. Asunnossa uusittiin koko lattia. Alkuperäinen parketti oli päässyt niin huonoon kuntoon, että sen kunnostaminen olisi venyttänyt remontin aikataulua ja kukkaron nyörejä. Asuntoon päädyttiin asentamaan uusi parkettilattia.  Vaalea kalanruotokuvioinen parketti henkii talon alkuperäistä henkeä ja lisää arvokkuuden ja tyylikkyyden tuntua asuntoon. Asunnossa heilui myös maalisuti ja asukkaat ihastuivat erityisesti Farrow & Ball:n maaleihin − maalaten niillä lähestulkoon kaikki asunnon seinäpinnat. Alkuperäisissä suunnitelmissa lastenhuoneeseen oli suunniteltu laitettavaksi tapettia, mutta uusi samettinen kalkkimainen maalipinta ihastutti asukkaita niin, että lastenhuoneenkin seinät päätettiin maalata kauttaaltaan mieluisaksi todetulla maalilla.

Mutina laatta Design socia copy

Kuva: Upea sisältä ontto Triangle, Rombinin Mutina-laatta (ABL-laatat) suojaa taustaseinää likaantumiselta ja antaa viimeistellyn ilmeen keittiöön.  Messinkivetimistä tuttu materiaali toistuu näyttävässä Tapwellin messinkihanassa.

Kun vaadittavat purkutyöt, putki- ja sähkötyöt oli tehty ja lattia- ja seinäpinnat uusittu − keskityttiin uuden keittiön asentamiseen. Lastenhuoneen viimeistely päätettiin jättää hieman myöhemmäksi ja keskittyä asumisen kannalta tärkeään, eli keittiöön.  Keittiön asennustyöt sujuivat suunnitellusti. Rauhallinen värimaailma syntyi harmaan ja vihertävän sävyistä kaapinovissa ja kvartsityötasoissa. Ylellisyyttä keittiöön tuo Tapwellin messinkinen hana ja katseita keräävät messinkivetimet – kuin korut. Keittiön ovet, vetimet, hana, allas kvartsitaso ja valaisimet tilattiin kaikki A.S.Helsingöltä. Kaappien rungot haettiin Ikeasta. 

Ikean runkovalikoimat eivät ole kovin laajat ja malliston mitoitus saattaa joskus teettää sisustussuunnittelijalle päänvaivaa. Asiakkaiden toiveena oli saada keittiöön nykyaikainen aamiaiskaappi, mutta sellainen ei kuulu Ikean valikoimiin. Suunnittelija piirsi kaapiston käyttämällä Ikean kaapinrunkoja ja irtosivuja hyväkseen ja A.S.Helsingön ovet saatiin loistavasti sopimaan mitoitukseen. Asukkaat saivat toivomansa aamiaiskaapin sisustussuunnittelijan kekseliäisyyden ansiosta.

hiihtomaentie  

Kuva: A.S.Helsingön keittiön ovet sopivat yhteen Ikean kalusterunkojen kanssa. Ovien kaunis vihertävä maalisävy on Water green. Täysmessinkiset Parasol-vetimet täydentävät ovien ilmettä. Tehokkaan työvalon antaa mustat Northern Lighting Birdy-valaisimet, jotka norjalainen Birger Dahl suunnitteli vuonna 1952. Keittiön valkoinen kvartsitaso Technistonen Noble subreme white, tilattiin Helsingön kautta. 

Keittiön tason taustaksi Ulla löysi ABL:tä näyttävät kolmioprofiiliset laatat. Koska yläkaappeja ei keittiöön tullut ollenkaan, haluttiin ontot profiililaatat täyttää kittaamalla, jotta laattojen yläreuna saatiin kestämään katseita. Nyt keittiössä on persoonallinen työtason tausta, jollaista ei tule ihan joka keittiössä vastaan. 

Kaunis kuin kukka

Remontti eteni ripeästi ja ennen vuoden vaihdetta perhe pääsi nauttimaan vanhan kodin uudesta tunnelmasta, joka sisustussuunnittelijan ansioista muistuttaa 50-luvusta − asukkaiden toiveiden mukaisesti.

Sisustussuunnittelija Ulla Kotila kuvailee projektia mieluisaksi ja helposti eteneväksi. – Työn mielekkyyttä lisää ihanat asiakkaat ja onnistunut lopputulos. Uusi keittiö soveltuu nykypäivään toiminnallisuudeltaan ja sen lisäksi siitä tuli kaunis kuin kukka, naurahtaa Ulla.  

POHJAPIIRROS

Kuva: (Ylempi ennen ja alempi jälkeen). Sisustussuunnittelija Ulla Kotila piirsi asuntoon muutoksen, jonka myötä vanha keittiö vaihtoi paikkaa ruokailutilan puolelle ja perheen lapsi sai oman makuuhuoneen. Asunnon huonejärjestys muuttui kaksiosta kolmioksi.

 

” Omaan pitkän kokemus kansainvälisestä markkinoinnista ja myynnistä ja teen edelleen kansainvälistä markkinointia isossa pörssiyhtiössä sisustussuunnittelun rinnalla. Molemmissa töissäni asiakaslähtöisyys ja toiminnallisuus ovat avainasemassa ja parhaimmat tulokset syntyvät tiiviissä yhteistyössä asiakkaan kanssa. Tilaratkaisuilla tähtään aina kokonaisuuteen, jossa ihminen, tila ja ympäristö sulautuvat saumattomasti yhteen.”

Sisustus-suunnittelija Ulla Kotila

Ulla kuva

Yhteystiedot:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

044 237 7499

Sissarit -yhdistyksen jäsen

http://www.sisustussuunnittelijat.pro

Desing Social Helsinki

www.designsocial.fi 

www.facebook.com/designsocialhelsinki 

Vapaa-ajallani harrastan puutöitä ja sisustan kotiani itse tehdyillä huonekaluilla. Puutyö-harrastuksestani on hyötyä myös tilasuunnittelussa. Voin suunnitella kalusteita myös asiakaskohteisiin ja monissa kohteissa, joissa standariratkaisut eivät syystä tai toisesta onnistu, löydän helposti keinot tilojen ongelmakohtien hyötykäyttöön.


  • Katse keväiseen keittiöön!

    A la Carte ja Petra –keittiöiden kotimaisuus ja laadukas suunnittelu- ja asennuspalvelu ovat etusijalla Suomen 33 Keittiömaailma -myymälässä. Pääkaupunkiseudun kuuden Keittiömaailman asiakaspalvelusta vastaa 20. juhlavuottaan viettävä Suomen suurin keittiöiden jälleenmyyjäyritys.

Kodin Uutiset Kysely

Kodin uutiset kysely