Lämpöpumput merkittäviä sähköjärjestelmän kysyntäjoustossa – suunnitteluun satsattava

 

Tällä hetkellä jo yli puolet pientalorakentajista valitsee maalämmön. Motiva arvioi lämpöpumppumarkkinan kasvavan Suomessa jatkossa erityisesti suurkohteissa. Lämpöpumppujen merkitys kasvaa tulevaisuudessa säästöjen mahdollistamisen lisäksi myös lämmön varastoinnin apuna.

Lämpöpumppuinvestoinnit tulevat lisääntymään niin taloyhtiöissä, kuntien omistamissa kiinteistöissä kuin yrityksissäkin, arvioi asiantuntija Sami Seuna Motivasta. 4 000 kW:n tehollaan yksi Suomen suurimmista maalämpöjärjestelmistä rakentuu paraikaa Espoon Lippulaivaan. Kohteessa jäähdytystarpeetkin hoidetaan lämpökaivojen avulla, jolloin lämpöä saadaan samalla varastoitua.

Kun uusiutuvan energian osuus tuotetusta sähköstä kasvaa lähitulevaisuudessa, energiajärjestelmä vaatii aiempaa suurempaa kysyntäjoustoa. VTT:n johtavan tutkijan Pasi Vainikan mukaan lämpöpumppujen merkitys kysyntäjoustossa kasvaakin tämän takia tulevaisuudessa. ”Erityisen hyödyllistä lämpöpumppujen kannalta on, että niitä voidaan ohjata tehokkaasti internetin kautta. Silloin ne voivat olla iso osa tehokasta sähkömarkkinaa ja vieläpä kytkevät yhteen lämpö- ja sähkösektorit”, Vainikka sanoo.

Tarve erikoistuneille suunnittelijoille, asentajille ja huoltajille kasvaa.

Suomen LVI-liitto tarjoaa koulutusta lämpöpumppusuunnittelijoille. Liitto on kuitenkin huolissaan siitä, että Suomessa on hyvin vähän erikoistuneita lämpöpumppusuunnittelijoita. – Varsinkin isojen kohteiden suunnitteluun pitäisi saada laitevalmistajista riippumattomia erikoistuneita suunnittelijoita. Vastaavasti tarvitaan myös osaavia rakennuttajia ja valvojia sekä asentajia ja huoltohenkilöstöä. Isoissa kohteissa suunnittelijat yleisesti ovat pullonkaulana, ja niissä myös mahdolliset virheet näkyvät isosti, sanoo Suomen LVI-liitto SuLVI:n toiminnanjohtaja Tiina Strand.

Suurkohteissa lämpöpumppuratkaisun hinnaksi tulee usein satoja tuhansia euroja. Ennen projektiin ryhtymistä on tarvekartoitus ja hankesuunnittelu syytä tehdä huolellisesti. Myös hankkeen valvonta, järjestelmän toimivuuden varmistaminen, säästöjen seuranta ja optimointi ovat tärkeitä hankinnan vaiheita. “Asennuksissa kannattaa suosia uusiutuvan energian sertifikaatin omaavia asentajia”, Sami Seuna muistuttaa.

Apua tilanteeseen tuovat palvelumallilla tai ESCO-mallilla lämpöpumppuratkaisuja tarjoavat yritykset, jotka kantavat itse suunnitteluun liittyvää riskiä. Jos kohde ei tuota suunniteltuja säästöjä, se syö kannattavuutta yritykseltä itseltään.

Vaihtelevat lupakäytännöt hidasteena

“Lämpöpumppuhankkeita saattaa toisinaan hidastaa tai hankaloittaa kaupunkien ja kuntien vaihtelevat maalämmön toimenpideluvituskäytännöt. Myös toimenpidelupien hinnoissa on kuntakohtaista vaihtelua, mikä asettaa toimijat eripuolilla maata eriarvoiseen asemaan”, Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU:n toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen harmittelee.

Hän muistuttaa, että ympäristöministeriön Energiakaivo-opas vuodelta 2013 tarjoaa selkeän ohjeistuksen kuntien rakennusvalvonnalle energiakaivojen toimenpidelupien antamiseen. Monissa kunnissa ja kaupungeissa käytännöt ovatkin vakiintuneet oppaan myötä sujuviksi.


  • Katse keväiseen keittiöön!

    A la Carte ja Petra –keittiöiden kotimaisuus ja laadukas suunnittelu- ja asennuspalvelu ovat etusijalla Suomen 33 Keittiömaailma -myymälässä. Pääkaupunkiseudun kuuden Keittiömaailman asiakaspalvelusta vastaa 20. juhlavuottaan viettävä Suomen suurin keittiöiden jälleenmyyjäyritys.

Kodin Uutiset Kysely

Kodin uutiset kysely